Solutii integrate de protectie la foc!

Servicii de Proiectare

Proiectare sisteme de ventilatie pentru evacuarea fumului si gazelor fierbinti, cu exceptia celor de tip natural -organizat

Tipuri de sisteme de ventilare

 

 Sistemele de ventilare au rolul de a introduce/extrage aerul în/din încăperi, pentru a asigura calitatea necesară a aerului interior.

    Aerul introdus poate fi aer proaspăt sau aer transferat.

 

   După diferite criterii, ventilarea se clasifică în mai multe tipuri.

a)       În funcţie de energia care asigură deplasarea aerului, ventilarea poate fi naturală, mecanică, sau hibridă.

           Ventilarea naturală se realizează datorită diferenţelor de presiune dintre interiorul şi exteriorul clădirii, create de factori naturali: diferenţe de temperatură şi vânt.

           Ventilarea naturală poate fi organizată sau neorganizată. In cazul ventilării organizate, sistemul de ventilare (deschideri, conducte) este conceput pentru a realiza cerinţele de calitate a aerului interior. Ventilarea neorganizată, numită şi aerisire, se face ca urmare a neetanşeităţilor clădirii sau prin deschiderea ferestrelor.

           Ventilarea mecanică se realizează prin mijloace mecanice (ventilatoare). In cazul ventilării hibride, pe circuitul de evacuare naturală, mijloacele mecanice sunt puse automat în funcţiune atunci când factorii naturali nu pot asigura tirajul.

b)      În funcţie de numărul de circuite, instalaţiile de ventilare se clasifică în instalaţii cu un circuit (monoflux) sau cu două circuite (dublu flux).

           La instalaţiile cu un circuit, se asigură vehicularea mecanică a aerului pe circuitul de introducere sau de evacuare a aerului. La instalaţiile cu două circuite atât introducerea cât şi evacuarea aerului se realizează mecanic.

           Ventilarea hibridă este o ventilare naturală la care au fost introduse şi mijloace mecanice de vehiculare a aerului, care intră însă în funcţiune numai atunci când diferenţele de presiune create de factorii naturali sunt insuficiente pentru realizarea debitului de aer necesar.

c)       În funcţie de presiunea aerului din interiorul încăperilor, în raport cu presiunea exterioară acestora, instalaţiile sunt în suprapresiune, în depresiune sau echilibrate. Instalaţiile de ventilare mecanică cu un circuit sunt sau în depresiune (cu circuit mecanic de aspiraţie) sau în suprapresiune (cu un circuit mecanic de introducere). Instalaţiile cu două circuite pot fi în depresiune dacă debitul introdus mecanic este mai mic decât cel evacuat, în suprapresiune dacă debitul introdus mecanic este mai mare decât cel evacuat sau echilibrate, dacă cele două debite sunt egale.

d)      După volumul spaţiului ventilat de instalaţie, se poate realiza o ventilare locală (de exemplu prin aspiraţie locală) sau generală. Prin folosirea ventilării locale împreună cu ventilarea generală, se obţine ventilarea combinată.

e)      După modul de tratare a aerului, ventilarea poate fi simplă (fără tratare) sau cu tratare; tratarea aerului poate fi simplă sau complexă.


Servicii oferite la nivel national.

Aceasta pagina foloseste cookie-uri. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora.