Termoprotectia structurilor metalice cu vopsea termospumanta

este procesul prin care structura metalica se acopera cu unul sau mai multe straturi de vopsea termoexpandabila pentru marirea timpul de rezistenta in cazul unui incendiu.

Termoprotectia structurilor metalice cu vopsele termospumante are un rol determinant in asigurarea protectiei pasive la foc pentru structurile metalice ale cladirilor – pe baza de solvent sau apa – incepe sa isi faca efectul incepand de la 180-200 grade C, formand pe suprafata otelului un strat special de spuma(zapada carbonica), care impiedica incalzirea acestuia la temperatura critica(temperatura critica fiind punctul in care metalul se deformeaza si isi pierde rigiditatea). In acest fel, se poate obtine o rezistenta la foc a structurilor metalice de la 30 de minute si pana la chiar 180 de minute.

Vopseaua termospumanta – denumita si vopsea intumescenta – are de obicei o culoare alba si poate fi pe baza de apa sau solventi si este ambalata la bidoane de 25 Kg.

La aplicarea vopselei decorative peste vopseaua intumescenta, deja uscata, trebuie tinut cont de compatibilitatea intre vopsele.

De asemenea trebuie luat in considerarea faptul ca vopseaua termospumanta se poate aplic exclusiv pe structurile metalice protejate anticoroziv , si in acest caz, este necesar ca stratul cu rol anticoroziv sa fie compatibil cu vopseaua termospumanta.

Pentru fiecare strat se fac masuratori de grosimi de stat si se intocmesc procese verbala pentru lucrari ce devin ascunse.

Trasabilitatea produselor este o cerinta esentiala in executia lucrarilor de termoprotectie.

Vopsitoria airless cu vopsele termospumante, este pulverizarea fara aer a sistemelor de protectie la foc a structurilor, care formeaza un strat protector pe suprafetele pe care sunt aplicate. Datorita presiunii ridicate cu care este impinsa vopseaua termospumanta in duza pistolului, se produce o atomizare a particulelor de vopsea care se depun pe piesa de acoperit si formeaza o pelicula protectoare uniforma si aderenta.

Cum functioneaza protectia antifoc a structurilor metalice?

Metal neprotejat supus unor temperaturi ridicate

Supus unei temperaturi critice de 500 °C, otelul isi pierde rezistenta. Rezistenta la foc poate fi mai mica de 30 de minute.

Protejarea metalului cu vopsea termospumanta

Aplicarea stratului de vopsea termospumanta se realizeaza cu pensula, rola sau prin pulverizare. Cea mai eficienta aplicare este prin pulverizare airless.

Metal protejat supus unor temperaturi ridicate

Otelul astfel protejat, poate atinge rezistenta necesara ceruta de proiectul tehnic. Aceasta poate fi de 30, 60, 90, 120 sau 180 de minute.

Vopsea intumescenta dupa ardere

Vopseaua intumescenta a carei grosime de stat era initial de cativa mm s-a transformat intr-un strat protector de zapada carbonica.

Avantajele pulverizarii AIRLESS

Airless painting
  • Productivitate ridicata
  • Viteza de lucru ridicata
  • Gradul de finisare a suprafetei este excelenta
  • Rata ridicata de folosire a materialului de pulverizat

Se pot realiza protectii anticorozive la beton si metal in vederea protejarii suprafetelor impotriva coroziunii chimice, a agentilor atmosferici si desigur pentru asigurarea protective passive la foc. Controlul calitatii se realizeaza prin masuratori nedistructive, astfel ca grosimea de strat sa corespunda cerintelor din proiect, atat in strat umed cat si dupa uscare. In final se prezinta un raport cu masuratorile de grosime efectuate.

Aceasta pagina foloseste cookie-uri. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora.